При використанні мікрохвильової печі важливо знати, який одноразовий посуд є безпечним та термостійким. Неправильний вибір товару може спричинити деформацію посуду, виділення токсичних речовин та пошкодження техніки з можливою пожежею. Тому, перед кулінарними експериментами та спробами розігрівання їжі в печі, дізнайтеся про безпечні види одноразового посуду для мікрохвильовки.
Що дозволено використовувати у мікрохвильовій печі?
Купуючи їжу в кав’ярнях та інших закладах харчування на виніс, люди часто ставлять її прямо у придбаному одноразовому посуді в мікрохвильову піч. Це небезпечно. Перед розігріванням перевірте склад товару. До переліку дозволених видів товару для використання у печі мікрохвильового типу зараховують:
- паперові контейнери та стакани;
- картонні ланч-бокси з ПЕ або ПЛА-покриттям (біорозкладні);
- посуд із харчового поліпропілену (PP);
- посуд із целюлозної або бамбукової маси.
Весь перерахований одноразовий посуд цілком безпечний до розігрівання у мікрохвильовій печі. Зокрема, паперові контейнери та стакани без фольги підходять для короткого розігрівання (до 2-3 хвилин). Найкраще в них розігрівати хлібобулочні вироби, каші, супи. Картонний посуд з ПЕ або ПЛА-покриттям здатен витримувати температуру до 120°C. Він підходить для страв з невеликою кількістю соусу або вологи.
Посуд із харчового поліпропілену зазвичай має маркування PP. Він стійкий до високих температур (до 120°C) та часто використовується для супів, макаронів, м’ясних страв. Товар із целюлозної або бамбукової маси підходить для сухих та напіввологих продуктів. Тому існує великий асортимент товарів, в яких цілком безпечно здійснювати розігрів страв.
Що не можна ставити в мікрохвильову піч?
Використання в техніці паперових стаканів із металізованим покриттям здатне викликати іскри в приладі. Таку ж дію викликають фольга й металізовані елементи в одноразовому посуді. Тонкий дешевий пластик може розплавитися. До того ж, розігріваючи пластиковий посуд без дозволеного маркування, ви наражаєте себе на споживання виділених токсичних речовин. Якщо ви хочете використовувати одноразові контейнери або пластикові тарілки, завжди перевіряйте наявність дозволу на підігрів.
Попри це, одноразовий посуд, придатний для мікрохвильової печі, став ідеальним рішенням як для кафе, так і для клієнтів, що беруть їжу із собою. Він дозволяє:
- швидко нагріти їжу;
- дотримуватися правил гігієни;
- створювати безпечний контакт з їжею;
- економити ресурси.
Немає потреби переносити їжу в керамічний або скляний посуд, достатньо просто поставити контейнер у мікрохвильову піч. Тому такий варіант ідеальний для офісів, гуртожитків, поїздок. Клієнт отримує готову до вживання страву в тому ж пакуванні, де її й доставили. Виключаються контакти зі сторонніми поверхнями та зменшується ризик додаткового забруднення. Одноразовий товар мінімізує витрати на воду, мийні засоби, електроенергію. Безпечне розігрівання в одноразовому посуді цілком можливе, якщо використовувати якісні, сертифіковані товари.